Gehaktballen met aardappelen en witlof
Ingrediënten 4 personen
Gehaktballen
- 500 g Ströj rundergehakt
- 1 ei
- 3 el paneermeel
- 1 tl mosterd
- 1 tl paprikapoeder
- ½ tl nootmuskaat
- 1 tl gedroogde tijm (of 2 takjes verse tijm, fijngehakt)
- Zout en peper, naar smaak
- 2 el boter
Jus
- 1 el bloem
- 300 ml runderbouillon
- 1 tl gedroogde tijm (of 1 takje verse tijm)
- Zout en peper
Gekookte aardappelen
- 1 kg kruimige aardappelen
- Zout
Witlof
- 6 stronkjes witlof
- 25 g boter
- 1 tl gedroogde tijm (of 2 takjes verse tijm, fijngehakt)
- 1 tl honing
- 1 tl citroensap
- Zout en peper

Bereidingswijze
Gehaktballen
- Meng het gehakt met het ei, paneermeel, mosterd, paprikapoeder, nootmuskaat, tijm, zout en peper. Kneed het geheel goed door.
- Vorm 4 stevige gehaktballen.
- Verhit de boter in een koekenpan en bak de gehaktballen rondom bruin op middelhoog vuur.
- Zet het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat de gehaktballen in ongeveer 25 minuten gaar worden. Draai ze regelmatig.
Gekookte aardappelen:
- Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.
- Kook de aardappelen in een pan met water en een snufje zout in 15-20 minuten gaar. Giet af en laat ze even uitdampen.
Warme witlof:
- Snijd de onderkant van de witlof en verwijder eventueel de bittere kern. Halveer de stronkjes.
- Verhit de boter in een koekenpan en leg de witlof met de snijkant naar beneden in de pan.
- Bak de witlof op middelhoog vuur lichtbruin.
- Voeg de honing, citroensap en tijm toe en laat de witlof zachtjes garen in 10 minuten. Breng op smaak met zout en peper.
Jus:
- Haal de gehaktballen uit de pan.
- Voeg de bloem toe aan het bakvet en roer dit goed door om een roux te maken. Laat dit 1 minuut garen.
- Voeg beetje bij beetje de bouillon toe en blijf goed roeren tot de jus glad is.
- Voeg de tijm toe en breng op smaak met zout en peper.
- Leg de gehaktballen weer terug in de pan en laat de jus een paar minuten zachtjes pruttelen.
Eet smakelijk!