Gehaktballen met aardappelen en witlof

Ingrediënten 4 personen

Gehaktballen

  • 500 g Ströj rundergehakt
  • 1 ei
  • 3 el paneermeel
  • 1 tl mosterd
  • 1 tl paprikapoeder
  • ½ tl nootmuskaat
  • 1 tl gedroogde tijm (of 2 takjes verse tijm, fijngehakt)
  • Zout en peper, naar smaak
  • 2 el boter

Jus

  • 1 el bloem
  • 300 ml runderbouillon
  • 1 tl gedroogde tijm (of 1 takje verse tijm)
  • Zout en peper

Gekookte aardappelen

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • Zout

Witlof

  • 6 stronkjes witlof
  • 25 g boter
  • 1 tl gedroogde tijm (of 2 takjes verse tijm, fijngehakt)
  • 1 tl honing
  • 1 tl citroensap
  • Zout en peper
homemade-fried-meatballs-2023-11-27-05-01-10-utc

Bereidingswijze

Gehaktballen

  1. Meng het gehakt met het ei, paneermeel, mosterd, paprikapoeder, nootmuskaat, tijm, zout en peper. Kneed het geheel goed door.
  2. Vorm 4 stevige gehaktballen.
  3. Verhit de boter in een koekenpan en bak de gehaktballen rondom bruin op middelhoog vuur.
  4. Zet het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat de gehaktballen in ongeveer 25 minuten gaar worden. Draai ze regelmatig.

Gekookte aardappelen:

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.
  2. Kook de aardappelen in een pan met water en een snufje zout in 15-20 minuten gaar. Giet af en laat ze even uitdampen.

Warme witlof:

  1. Snijd de onderkant van de witlof en verwijder eventueel de bittere kern. Halveer de stronkjes.
  2. Verhit de boter in een koekenpan en leg de witlof met de snijkant naar beneden in de pan.
  3. Bak de witlof op middelhoog vuur lichtbruin.
  4. Voeg de honing, citroensap en tijm toe en laat de witlof zachtjes garen in 10 minuten. Breng op smaak met zout en peper.

Jus:

  1. Haal de gehaktballen uit de pan.
  2. Voeg de bloem toe aan het bakvet en roer dit goed door om een roux te maken. Laat dit 1 minuut garen.
  3. Voeg beetje bij beetje de bouillon toe en blijf goed roeren tot de jus glad is.
  4. Voeg de tijm toe en breng op smaak met zout en peper.
  5. Leg de gehaktballen weer terug in de pan en laat de jus een paar minuten zachtjes pruttelen.

Eet smakelijk!

Meer recepten